De aangepaste leefruimte

De langdurige thuisverzorging, dit is het wat nu in Nederland de norm is. Vaak zijn de woningen  helemaal niet gebouwd of ingericht voor dit soort situaties. Hierdoor worden mensen creatief in het bedenken van tijdelijke oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, die ook dienst doet als slaapkamer door tijdelijke zorg.  Maar als tijdelijk verandert in langdurig kan deze situatie minder wenselijk worden. De leefruimte kan onoverzichtelijk en rommelig worden. Dit resulteert in onrust en zelfs tot stress. De vertrouwde woonkamer is ineens niet zo fijn meer.    

Bij het creëren van een leefruimte die zowel toegankelijk als functioneel moet zijn, ga ik verder dan simpelweg meubels schuiven om snel ruimte te maken voor een vernieuwde of veranderende situatie. Ik begrijp dat elke situatie uniek is en dit vereist daarom een op maat gemaakte leefruimte.

Woonruimtes die een andere functie krijgen toegewezen verdienen juist de aandacht. In veel gevallen is er geen tijd om hier goed over na te denken en wordt dit niet als prioriteit gezien. Jammer, want door juist kritisch naar de veranderende leefomgeving te kijken biedt dit op langer termijn meer tijdsbesparing, structuur en overzicht.

Vaak ontstaan door de veranderde situaties dat er andere benodigdheden in huis nodig zijn.  Als er teveel spullen in huis zijn of deze niet efficiënt worden opgeborgen raakt men het overzicht kwijt en gaat er veel tijd verloren aan het zoeken van de juiste producten. Dit geeft frustratie of stress.  In dit soort situaties worden er weer snel nieuwe benodigdheden besteld of aangeschaft terwijl deze waarschijnlijk wel in huis aanwezig zijn maar opgeruimd zijn op een onlogische plek.

 

Gemeenten hebben de taak om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan het maatschappelijke leven. Hiervoor is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) ingesteld. Iedereen die niet zelf in staat is om een gestructureerd huishouden te voeren inclusief de daarbij behorende dagelijkse taken, kan een beroep doen op deze wet.

Wil je meer informatie of wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Meer informatie via:

  • Rijksoverheid of via het WMO-loket van de gemeente waar je woont.