Rommel in huis, veroorzaker van feestelijke schaamte & eenzaamheid

De maand december is bij uitstek de periode van het jaar waar de gestileerde woonkamer met feestelijke aankleding, steeds vaker als de norm wordt beschouwt. Daar waar de tafel gedekt wordt met het mooiste servies om samen met de dierbaren te dineren en samen te zijn.

Daarentegen worstelen velen van ons in stilte met rommel in huis. Het vormt een onzichtbare drempel die ons ervan weerhoudt om de deur te openen voor vrienden of familie. Laten we dieper ingaan op de emotionele last van rommel en hoe het de eenzaamheid kan vergroten door ons huis gesloten te houden tijdens de feestdagen.

 

De onzichtbare drempel van rommel

Achter gesloten deuren kan een wereld van rommel schuilgaan, verborgen voor het oog van anderen. Deze geheime rommel brengt gevoelens van schaamte met zich mee, wat resulteert in de neiging om anderen op afstand te houden. Het vermijden van het uitnodigen van vrienden en familie wordt een mechanisme om de rommel te verbergen, waardoor het huis gesloten blijft voor buitenstaanders.

 

Feestelijke schaamte

Te midden van feestelijke versieringen blijft deze strijd achter gesloten deuren vaak onopgemerkt. De angst voor oordeel over de rommel in huis voedt de vrees voor afwijzing.  Deze zelfopgelegde isolatie lijkt soms onvermijdelijk. Het vermoeden dat anderen ons afwijzen vanwege de rommel leidt tot een eenzaam gevoel, zelfs te midden van dierbaren.

Aan de andere kant kan deze houding irritatie opwekken bij familieleden en vrienden. Waarom worden we dit jaar weer niet uitgenodigd in hun huis? Waarom lijkt het altijd dezelfde plekken te zijn waar de feestdagen gevierd worden? Een veroorzaker van onbegrip en spanningen binnen de familie of vriendengroep.

 

(H)erkennen

Het begint met het erkennen van de rommel en het accepteren van de imperfectie. Dit is en blijft altijd de eerste stap. Het is oké om hulp te vragen en kwetsbaarheid te tonen. Overweeg eerlijk te zijn over de rommel. Soms zijn anderen meer begripvol dan we vermoeden. Openheid kan de veronderstelde isolatie doorbreken. Durf hulp te vragen, zelfs als het gaat om het delen van de last van opruimen. Vaak zijn vrienden en familie graag bereid om te helpen en begrip te tonen. Realiseer je dat het delen van kwetsbaarheid een krachtige manier is om verbinding te creëren. Anderen kunnen zichzelf ook in jouw verhaal herkennen.

Als familielid of vriend is het van belang een luisterend oor te bieden. Wees begripvol en bied eventueel hulp aan bij het opruimen of zoek samen hulp & tips bij een professional organizer/opruimcoach.  Belangrijk als naaste is om juist geen oordeel of mening te geven over de rommel die ontstaan is. Besef dat degene zich bijzonder kwetsbaar opstelt.

 

Achter gesloten deuren schuilt vaak een verhaal dat niet verteld wordt.  Laat de rommel geen afstandelijke barrière vormen. Door de deur te openen voor een helpende hand ontstaat er begrip en uiteindelijke verbinding.

Bij het vermoeden van rommel in huis of de schaamte hiervan bij een naaste, is het bespreekbaar maken hiervan een kans tot verandering. Zelfs als de buitenkant anders laat zien dan je vermoedt.