Opruimen voor een frisse start, de Nationale Opruimweek

Nationale opruimweek van 25 maart t/m 29 maart

Ken je dat gevoel wanneer de eerste zonnestralen door het raam schijnen en je ineens overal stof ziet dwarrelen? Yep, het is tijd voor de grote schoonmaak! Vroeger was het een traditie om aan het einde van de winter alles eens flink onder handen te nemen, maar tegenwoordig lijkt dat wat in onbruik geraakt. 

Kijken we terug naar de jaren 60 dan was dit jaarlijks een vast ritueel. De voorjaarsschoonmaak of grote schoonmaak werd aan het einde van de winterperiode uitgevoerd. Op het moment dat de eerste zonnestralen in het huis kwamen en men daardoor kleine stofdeeltjes zag opwaaien, was het juiste moment aangebroken om het hele huis eens goed schoon te maken. Systematisch - kamer voor kamer - ging men te werk. Geen kamer bleef gespaard. De gordijnen werden van het raam gehaald en naar de stomerij gebracht of zelf gewassen. Ramen en deuren werden opengezet. De vloerkleden en lopers werden opgerold en naar buiten gebracht om ze eens goed met de mattenklopper uit te kloppen. Als het weer het toeliet, deed men al het meubilair even naar buiten, om het binnen eens goed schoon te maken. Alle kasten werden leeggeruimd en van binnen goed schoongemaakt. Het kastpapier werd, indien noodzakelijk, vervangen. Voordat men de kast weer inruimde werd deze eerst van de muur gehaald om achter en onder de kast alles goed schoon te maken en houten kasten werden goed in de boenwas gezet. Ook de inhoud kritisch bekeken en goed schoongemaakt. De glazen en het servies, dat men niet dagelijks gebruikte, werden afgewassen. Kleding werd kritisch nagekeken en boeken, papieren en documenten werden zorgvuldig geordend.

Een voorjaarsschoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk. De oorspronkelijke noodzaak die bestond uit onder andere kolenkachels, beperkte stofzuigmogelijkheden en meer mensen in een huis maakte een voorjaarsschoonmaak noodzakelijk. 

 

Hoewel deze traditionele aanpak minder gebruikelijk is geworden omdat we gelukkig niet meer afhankelijk zijn van kolenkachels en meer luxe en gemak hebben om het huis schoon te houden, blijft de behoefte aan een opgeruimd en geordend huis bestaan. Het nadeel van deze tijd is dat we onze kasten niet meer jaarlijks kritisch nakijken op inhoud. Daardoor weet je niet meer wat je bezit, wat je wil behouden en wat afgedankt kan worden. Dit kan betrekking hebben op je kleding, de administratie of spullen. De tijd hiervoor vrijmaken is een belangrijke factor.

 

Hoe prettig is het dat we nu de Nationale opruimweek hebben. Deze week herinnert je eraan om in bijvoorbeeld in deze periode tijd vrij te maken om jaarlijks kritisch naar je spullen te kijken. Als dit een activiteit is wat je liever voor je uitstelt of als een berg tegenop zit en je niet weet waar te moeten beginnen, kan je gebruik maken van een professional organizer. Ik help mijn klanten bijvoorbeeld bij het vinden van praktische oplossingen voor het organiseren van hun leefruimte. Of het nu gaat om het opruimen van rommelige kasten, het ordenen van belangrijke documenten of het herstructureren van een hele ruimte gaat.

 

Tijdens de Nationale Opruimweek van 25  t/m 29 maart 2024 bied ik opruimsessies aan tegen een gereduceerd tarief. Laten we samen werken aan een opgeruimd en overzichtelijk huis, zodat je kunt genieten van een heerlijk frisse start van het nieuwe seizoen. Om gebruik te maken van dit gereduceerd tarief maak je in de week van de Nationale opruimweek een afspraak via mijn website of neem je contact op via een appje.